Notícies de la Cambra

Boira: "A Espanya hi ha un model neoisabelí d'inversió en infraestructures"

Josep Vicent Boira Maiques, Secretari Autonòmic de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana, ha pres part a una nova edició del cicle de jornades “Bon dia Tarragona”, organitzades per la Cambra de Tarragona en col·laboració, en aquesta ocasió, amb el Cercle d’Infraestructures.

Boira ha parlat de: "Podem anar d'Austràlia a Madrid, però no hi ha Corredor Mediterrani: política d'infraestructures a Espanya. Un model a revisar".

El ponent ha fet “una crítica dura i sense pietat al model de desenvolupament i inversió en infraestructures a Espanya” que ha qualificat com de “neoisabelí”, en referència al que va passar a l’Estat durant el segle XIX en que, llavors com ara (ha dit), sovint es va invertir en infraestructures sense atendre a criteris econòmics o demogràfics. I ha justificat aquesta “crítica dura” amb nombrosos exemples, casos i fets històrics que constaten aquest desencert a l’hora de decidir com s’inverteixen els diners del contribuent en la planificació de les infraestructures més necessàries pel país.

Pel que fa al Corredor Mediterrani ha dit que, si no es fa el PIB a la Unió Europea serà un 1,8 per cent inferior. I ha recordat que del total pressupostat pel 2016 a Espanya en infraestructures ferroviàries, el 67 per cent es destina a l’AVE.

Josep Vicent Boira i Maiques és Doctor en Geografia per la Universitat de València i professor del Departament de Geografia. Ha ampliat estudis a les universitats italianes de Parma, Macerata i Vercelli. Ha estat professor visitant a la Miami University, als Estats Units.

És autor de diferents llibres relacionats amb la realitat urbana de la ciutat de València. Ha col·laborat amb la Cambra de Comerç de València i l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE). A més, és autor de treballs relacionats amb el territori, l’economia valenciana i l’Eix Mediterrani.

Pertany a l’Associació de Geògrafs Espanyols i ha estat membre de la Association of American Geographers, assistint com a ponent als congressos de Los Ángeles (2002), Filadèlfia (2004), Chicago (2006), Boston (2008), Washington (2010) y Nova York (2012).

Entre molts i destacats premis i reconeixements, assenyalar que té el Premi Vicent Andrés Estellés (2007) de Narrativa Científica por una novel·la ambientada a la Menorca del segle XVIII i el Premi d’Assaig Polític Ramon Trias Fargas (2009) per un treball sobre les relacions econòmiques entre Catalunya i València: “La Commonwealth catalana-valenciana. La formació de l’eix mediterrani al segle XX” (Edicions 62, 2010).

Escriu setmanalment al diari Levante-EMV i mensualment a La Vanguardia sobre actualitat política i social. Participa a diverses tertúlies radiofòniques i col·labora amb Radio València-Cadena SER.

Els “Bon dia” són una iniciativa de la Cambra de Tarragona amb el suport de Repsol, Abertis Autopistas i CaixaBank. I la col·laboració de Nespresso, Bic Graphic i la Diputació de Tarragona.

A la foto, Josep Vicent Boira, en primer terme, amb Andreu Suriol, president de la Cambra de Tarragona i Pere Macias, president del Cercle d'Infraestructures.


Segueix-nos!

Agenda