La Llegenda

La llegenda de la Casa de Punxa

El motiu de la construcció de la Casa de la Punxa, l’edifici que allotja la Cambra de Tarragona, està envoltat d’una fascinant llegenda que té tots els ingredients de les millors novel·les romàntiques, amb un toc, a més, de valors tant universalment reconeguts com la fidelitat, la capacitat de superació, l’agraïment i, com no, l’amor incondicional. Un amor potser furtiu?

Com en tota llegenda, la tradició oral l’ha anat enriquint fins a confegir un relat cada cop més atractiu i més allunyat de la realitat.

En qualsevol cas a les llegendes no se’ls hi pot demanar rigor històric, per què són això: llegendes, però si que tenen, com en aquesta, un fil conductor i un desenllaç emotiu i exemplaritzant.

Tot començà a principis del segle XX quan un ric industrial de Barcelona conegué i caigué perdudament enamorat d’una preciosa noia del barri del Serrallo.

El festeig de l’empresari amb la bella jove de Tarragona no va ser fàcil, puig topà amb l’impediment dels pares d’ella. El nuvi, que no estava disposat a perdre l’amor de la seva vida, es volia guanyar els sogres i li oferí a l’estimada tot un seguit de regals representats en valuoses joies.

El destí va voler que la fortuna que l’industrial tenia en l’amor l’abandonés en els negocis. El desenllaç va ser nefast. Feu fallida i perdé tot el seu patrimoni.

Davant aquesta situació, la nostra enamorada tarragonina ven totes i cadascuna de les joies i regals que en els darrers anys havia rebut de l’industrial. Li lliura aquests diners i l’anima a aixecar de nou el negoci.

No només posa en marxa la fàbrica, sinó que, potser aprenent dels errors del passat, aconsegueix incrementar encara més la seva fortuna. El darrer capítol d’aquesta història és ja apoteòsic. L’empresari agraït a la seva estimada li vol correspondre amb un regal a l’alçada de la seva acció en els moments difícils.

El regal no va ser altre que encarregar la construcció de l’actual edifici que ocupa la Cambra de Tarragona. Un bell palauet d’estil neorenaixentista.

casa de punxa cambra tarragona

Construcció de la Casa de la Punxa a la dècada dels anys 20 del segle XX. És seu de la Cambra de Tarragona des de finals dels anys 80 de passat segle.

Segueix-nos!

Agenda