Història

Història de la Cambra

El 4 d’abril de 1887 un grup d’empresaris tarragonins, amb un marcat caràcter emprenedor i amb afany de modernització d’aquella societat que els va tocar viure, varen decidir constituir el que avui és la Cambra Oficial de Comerç Indústria, Serveis i Navegació de Tarragona.

L’acció s’emmarcà dins la primera onada de creacions de Cambres de Comerç a Espanya arran del Reial Decret que n’afavoria la seva constitució. Una normativa que pretenia reactivar un teixit productiu necessitat més que mai d’un potent revulsiu, atès que amb la pèrdua de colònies Espanya veia minvada no només la seva influència internacional, sinó que li calia definir com organitzar la seva economia i adaptar-se a temps de canvis molt profunds.

Acta fundacional de la Corporació tarragonina.

De tot allò ja en fa més de 130 anys. En tot aquest temps la Cambra de Tarragona ha estat no només testimoni de les transformacions que ha viscut la societat, sinó que hi ha participat activament tot contribuint a la dinamització econòmica del territori i l’impuls a l’emprenedoria, alhora que s’ha convertit en un referent de la nostra societat civil.

La cura de la Cambra de Tarragona envers el foment de tots els aspectes lligats al mercat del treball i l’economia no van tardar en arribar.

Així l’any 1905 la nostra Corporació va ser pionera, dins el conjunt de l’Estat, en la creació de la Escuela Mercantil on ja s’hi estudiaven tres idiomes, economia i estadística entre d’altres moltes assignatures llavors considerades força “avançades”.

Aquesta línia de treball no s’abandonà. De fet, no s’ha abandonat mai. Ja que fa poc més de mig segle la Cambra va ser decisiva en aconseguir que la ciutat, i per extensió les Comarques de Tarragona, es dotessin de la Universitat Laboral, un centre molt modern per l’època.

L’any 1972, gràcies també a la Cambra es crea la Delegació Universitària de Tarragona de la que posteriorment en naixeria l’actual Universitat Rovira i Virgili, URV.

Si parlem de drets laborals, la Cambra de Tarragona n’ha fet bandera. A tall d’exemple, de les moltes accions realitzades, el 1911 el Ple de la Corporació sol·licita formalment que l’1 de maig sigui festiu a tot el país. I l’any 1936 demana a l’administració l’establiment de les 40 hores setmanals.

En l’actualitat la Cambra de Tarragona no ha abandonat el seu ADN fundacional i el sustenta en quatre grans pilars: internacionalització, formació, defensa de les infraestructures i foment de l’emprenedoria.

26 presidents

Des de l’any 1887 la Cambra de Tarragona ha tingut 26 presidents. Laura Roigé, l’actual, és la primera Presidenta en els més de 130 anys d’història de la Corporació. Accedí en el càrrec el 18 de desembre de 2017.

El primer president va ser Benigno López, qui fou president del 1887 al 1892.

Laura Roigé, actual presidenta de la Cambra de Tarragona.

Segueix-nos!

Agenda