Notícies de la Cambra

L'últim cop de cua de l'A-27: el túnel del Coll de Lilla

L'any 2015 es van posar en servei els trams de l'autovia A-27 de la variant de Valls i El Morell - variant de Valls, com a continuïtat del tram Tarragona - El Morell inaugurat l'agost de 2015.  Aquestes obres han arribat quasi 30 anys després de moltes reivindicacions del territori, quan el Port de Tarragona tenia ja executat l'eix Transversal d'accés. I encara no està enllestida la comunicació amb l'AP-2, que hauria de permetre els tràfics amb el centre peninsular i el cantàbric com a hinterland natural del port i la petroquímica.

L'últim cop de cua d'aquesta autovia entre Tarragona - Montblanc és el tram de la variant de Valls - Montblanc de 5,1 quilòmetres i 84,5 milions d'euros, que té la complexitat de la construcció d'un túnel de 1.567 metres. D'ençà 2011 que es coneixen detalls del projecte, les entitats empresarials i econòmiques del territori a favor de l'A-27 s'assabenten que el projecte no contempla els tràfics de mercaderies perilloses. Cinc anys després el Ministeri de Foment continua amb la seva tossuderia, i no ha estat capaç de donar resposta a les necessitats del primer pol químic del sud d'Europa i un dels cinc ports més importants de l'Estat.

No s'entén que la zona que produeix un 25 per cent de la producció química estatal, un 60 per cent dels plàstics de tot l'Estat espanyol, més de 20 milions de tones de producció química anual, que té un port que mou 32 milions de tones a l’any, de les quals un 60 per cent corresponen a productes químic i petroquímics no disposi d'una via adaptada per al tràfic de mercaderies perilloses que comuniqui Tarragona amb els seus principals mercats de la Península Ibèrica.

I que l’A-27 no estigui inclosa a la "Red de Interés de Mercancías Peligrosas". I que l’administració estatal digui que, quan s'acabi el túnel ja  veurem què passa, ens desconcerta i ens fa patir.

Aleshores, resulta fàcil pensar que tampoc els deuen semblar importants els 36.000 llocs de treball directes que genera el clúster químic de Tarragona, ni les 33 companyies multinacionals que hi operen, ni un dels cinc principals ports de l'Estat, ni tampoc la cadena de valor que es crea, ni les empreses auxiliars del sector químic, ni tampoc els 14.000 estudiants o els 1.400 investigadors de la URV.


Segueix-nos!

Agenda