Notícies de la Cambra

"L'oferta de places d'aparcament a Tarragona s'ha desenvolupat d'esquena al comerç urbà"

Tarragona ha desenvolupat una oferta de places d’aparcament d’esquena al foment del comerç urbà i en detriment de la promoció comercial de la ciutat. Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreu de l’informe “Thinking TGN: Els pàrquings” que han treballat diferents representants comercials de la ciutat, juntament amb la Cambra de Tarragona, i que en breu es farà arribar al Consell Municipal de Mobilitat.

L’objectiu d’aquest treball no és altre que, amb un esperit constructiu, posar damunt la taula una realitat, la dels aparcaments a Tarragona que, tal i com està desenvolupada, ofega el comerç urbà.

Aquell que s’atansa amb el seu propi vehicle al centre de la ciutat es troba amb tanta varietat de preus, tipologia d’aparcaments (públics i privats) i manca de promoció i comunicació de les ofertes existents que provoca que avui en dia l’aparcament a casa nostra estigui estigmatitzat. Per això, Tarragona té un problema. Que el comerç pateixi és un problema, no només per aquest sector, sinó pel conjunt de la ciutat i la seva economia, essent un fre a la seva dinamització.

A més, segons es desprèn de l’estudi, la realitat que viu Tarragona no resisteix una comparació amb nuclis urbans del seu entorn, similars en població. Com és el cas de Reus. Si bé és cert que la Capital duplica de llarg el nombre de places d’aparcament en relació a la ciutat del Baix Camp, allà són més assequibles per l’usuari atès que la majoria són de titularitat pública. Quan a Tarragona són els privats els que dominen. A més, aquests aparcaments privats de Tarragona, més cars que els públics, estan situats al centre i, per tant, a les zones estratègicament més comercials.

Si ens fixem en les tarifes dels aparcaments tancats de titularitat pública, a Reus la tarifa màxima diària és de quatre euros i a Tarragona de 12,6 euros. En quant als aparcaments tancats de titularitat privada la tarifa màxima diària a Reus va dels 2,95 als 13,01 euros. I a Tarragona dels 18,55 als 27,60 euros.

Pel que fa a la franja de dues hores, estimada com la més estandaritzada per realitzar compres, a Reus els aparcaments de titularitat pública cobren una mitjana de 3,50 euros i a Tarragona 4,20 euros. En quant als de titularitat privada, a Reus, de 3,06 a 3,55 euros i a Tarragona de 5,16 euros a 5,25 euros.

Amb tot això, “estem fent fora a la gent i frenant qualsevol atracció”. No se’ls hi posa gens fàcil que vinguin al centre de Tarragona. Sobretot, els qui volen anar al centre per comprar, passejar i gaudir de la ciutat. Mentre les grans superfícies comercials tenen ben resolt el tema de l’aparcament, el comerç urbà pateix una política d’inversió pública i concessió d’explotació privada d’aparcaments errant.

Els representants comercials creuen que la ciutat necessita una oferta pública de places d’aparcament ben gestionada, competitiva, de qualitat i amb promocions que afavoreixin el retorn del consumidor al centre. En aquest sentit, s’apunta també que Tarragona té una oportunitat històrica d’esmenar aquesta situació amb la inversió que hauria de suposar la creació d’un macroaparcament públic unint els pàrquings de Corsini, el del futur Mercat i en una tercera fase el del tram de la Rambla Nova situat a l’alçada d’aquests. Estaríem parlant de 1.500 places a un preu molt competitiu que obligaria, a més, a que les empreses privades replantegessin les seves tarifes.


Segueix-nos!

Agenda