Notícies de la Cambra

Josep Maria Ganyet, membre de la Internet Society, al "Bon dia Tarragona"

Josep Maria Ganyet,  Director de la consultora de transformació digital Mortensen, membre de la Internet Society i professor de Comunicació Audiovisual, vindrà a la Cambra de Tarragona el 15 de febrer a les 8,45 hores per tal de prendre part a una nova edició del cicle de jornades “Bon dia Tarragona”, que organitza la Corporació tarragonina.

Enginyer informàtic per la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzat en imatge digital i intel·ligència artificial, Josep Maria Ganyet treballa des dels 90 en el terreny de la interacció humana amb els ordinadors en empreses com IBM, Deutsche Bank i Gotomedia. Ha creat empreses en els àmbits del disseny, la comunicació, la música i l’arqueologia. Al 1998 va escriure el seu primer blog i en l’actualitat dirigeix la consultora de transformació digital Mortensen.cat, dóna classes a la Universitat Pompeu Fabra i a l’escola de disseny IDEP i col·labora habitualment a RAC1, BTV, TV3 i escriu a La Vanguardia, Viaempresa i Cavall Fort en temes d’economia digital. És membre de la ISOC (Internet Society) i se’l pot seguir a les xarxes socials com a @ganyet.

Josep Maria Ganyet parlarà de “La 4a revolució industrial, una revolució responsiva i responsable”.

 En el decurs de la seva intervenció explicarà que a la segona meitat del segle XVIII, amb la primera revolució industrial vam aconseguir mecanitzar el treball amb el vapor. Amb la segona, a finals del XIX, la divisió del treball i els mètodes de producció en massa gràcies a l’electricitat. L’electrònica i l’automatització de la producció van portar la tercera revolució industrial als anys 60 del segle passat. Encara som al primer quart del segle XXI i ja estem parlant de quarta revolució industrial que aquest cop és digital, física i biològica.

 Un dels efectes de tota revolució és el de la gent que es queda enrere, de la divisió que hi ha entre els que tenen accés a les tecnologies i els mitjans de producció eficients i els que no. Les revolucions precedents han creat més llocs de treball dels que han destruït i els treballadors desplaçats del seu lloc de treball per una nova tecnologia disruptiva s’han reciclat i incorporat a nous sectors. En l’actual, amb un robot o un sistema d’intel·ligència artificial competint amb els humans per un lloc de treball no és tan clar.

El futur és ara, però està mal repartit. La responsabilitat que tenim és repartir-lo bé amb els avantatges i problemes que porta associats. La revolució l’hem de fer entre tots i ha de ser responsiva i responsable, si no ho fem, la divisió entre els que tinguin accés a mitjans de producció altament eficients com la robòtica, la intel·ligència artificial i la biotecnologia i els que seran desplaçats per aquestes mateixes tecnologies serà encara més gran que l’actual, i llavors haurem de parlar també de refugiats digitals.

 Els “Bon dia Tarragona” són una iniciativa de la Cambra amb el suport de Repsol i CaixaBank. I la col·laboració de Bic Graphic i Nespresso.

 


Segueix-nos!

Agenda