Notícies de la Cambra

VÍDEO. Cap a on va l’economia de Tarragona?

La Cambra ha acollit una nova edició del cicle de jornades Bon dia Tarragona, centrada en parlar de cap a on va l’economia de les Comarques de Tarragona, segons les dades recollides a l’Informe de Conjuntura 2021.

Tres variables introdueixen incertesa pel que fa a l'evolució econòmica de les Comarques de Tarragona: l'escalada dels preus energètics, l'espiral inflacionista i el conflicte bèl·lic a Ucraïna. Hores d'ara és encara prematur avaluar-ne tot el seu abast real. Però el que sí sembla segur és que estem davant d'un nou model de creixement i d'inversions. Així com, d'una acceleració de la transició energètica a la UE.

L'Informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, presentat a la Cambra de Tarragona, posa de manifest el bon estat socioeconòmic del territori a finals de 2021, tot i les conseqüències derivades de la crisi de la covid. S'intuïa la recuperació cap a finals de 2022, però el nou escenari a Europa i el món ha capgirat l'activitat empresarial i econòmica.

Ens han acompanyat en aquest Bon dia en format híbrid:

Mercedes Teruel, directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV.

Joaquim Margalef, Grup de Recerca d’Indústria i Territori de la URV.

Ignasi Cañagueral, director del Complex Industrial Dow Tarragona, Hub del sud d'Europa i vicepresident de l'AEQT.

Eduardo Sañudo, director general de Vopak Terquimsa.

L’Informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre l’elabora la URV, amb el suport de les Cambres de Tarragona, Reus, Tortosa i Valls i la Diputació de Tarragona.

Principals inputs de l’economia al quart trimestre de 2021, segons l’Informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

  1. La població està estancada i puja la taxa d’envelliment.
  2. L’ocupació augmenta en un 1,45 per cent. La taxa d’atur es manté en el 12,6 per cent.
  3. La contractació laboral puja un 38 per cent. Baixen els ERTO. I el nombre d’afiliacions a la Seguretat creix un 4,5 per cent interanual.
  4. Empresa. Les persones físiques es redueixen en un 0,64 per cent, les jurídiques un 1,09 per cent i les societats anònimes un 3,32 per cent.
  5. L’IPC puja un set per cent a les Comarques de Tarragona. S’incrementa un 6,1 per cent a Catalunya i un 6,5 per cent a Espanya.
  6. Les exportacions creixen un 30,56 per cent i les importacions un 31,34 per cent.
  7. Turisme. Els viatgers cauen en un 29,28 per cent i les pernoctacions ho fan en un 41,62 per cent.
  8. El Port de Tarragona no ha assolit el tràfic de mercaderies de 2019 i l’Aeroport de Reus està sota mínims.
  9. La previsió és que la superació de la crisi de 2020 no arribarà fins a finals de 2022.

Aquestes valoracions es van efectuar en un moment en el que la variable d’un conflicte bèl·lic a Europa no es considerava.

La situació actual dibuixa un escenari d’incerteses que ha planat al llarg de la presentació i que ha sintetitzat Ramon Marsal, tresorer de la Cambra de Tarragona en la cloenda del Bon dia Tarragona i que podràs escoltar al final del vídeo.

Els Bon dia són una iniciativa de la Cambra de Tarragona amb el suport de Repsol, CaixaBank i Port de Tarragona. I la col·laboració de Bic Graphic.


Segueix-nos!

Agenda