Notícies de la Cambra

Més de 150 joves a la jornada de promoció de l’FP Dual

La Cambra de Tarragona, juntament amb Lidl España, la Fundación Bertelsmann i la Cámara de Comercio de España, amb el suport del Fons Social Europeu, ha posat en marxa la xarxa d'ambaixadors “Somos FP Dual” a Tarragona amb la celebració de l'acte d'orientació “L'FP Dual és una opció amb futur a Tarragona”, en el qual hi han participat més de 150 alumnes de l'ESO i Batxillerat.

A través de “Somos FP Dual”, nois i noies que han cursat o estan cursant aquesta modalitat de Formació Professional, comparteixen la seva experiència amb altres joves per a animar-los a optar per aquesta formació.

Amb una inserció laboral pròxima al 70% i que frega fins i tot el 100% en sectors com la digitalització, l'FP Dual constitueix avui una de les millors opcions que tenen els joves per a aconseguir un lloc de treball. No obstant això, aquests estudis encara són poc coneguts: només el 3% dels estudiants d'FP de tot l’Estat ho fa en la modalitat Dual, és a dir, combinant des del primer moment l'aprenentatge dins del centre docent amb el que s'adquireix treballant en una empresa.

A l'esdeveniment, la presidenta de Cambra de Tarragona, Laura Roigé, ha dit que “l’atur juvenil a casa nostra arriba a índexs preocupants. Des de la Cambra de Tarragona portem anys desenvolupant diferents accions per millorar l'ocupabilitat d'aquest col·lectiu, focalitzades en la promoció del programa PICE, l'organització de les fires d'ocupació i ara el foment d'aquest projecte on els ambaixadors expliquen les seves vivències a joves que tenen de decidir el seu futur”.

Per al seva banda, el director de Serveis Territorials d'Educació a Tarragona, Jean Marc Segarra, ha posat en valor “l’agilitat amb què l’FP s’adapta a les noves necessitats de les empreses i ha dit que el 90 per cent dels alumnes que acaben un grau superior  s’incorporen al món laboral en menys de nous mesos”.

La jornada ha comptat també amb la participació de tres joves estudiants o graduats en diferents titulacions d'FP Dual, que han explicat com aquest itinerari formatiu els ha canviat la vida donant-los l'oportunitat d'aprendre treballant i obrint-los de bat a bat les portes del mercat laboral.

"El nostre objectiu és unir esforços per a donar a conèixer què és l'FP Dual i per què suposa una revolució per a orientar amb èxit la pròpia carrera professional”, ha explicat Lorena Castellano, una de les graduades en FP Dual que ha pres part en l'esdeveniment i secretària tècnica de la xarxa “Somos FP Dual”.

Els ambaixadors de la xarxa difonen i comparteixen informació i les seves experiències en relació amb l'FP Dual a través de les xarxes socials, els mitjans de comunicació i, també, participant en xerrades en centres educatius, institucions, fires d'ensenyament i, fins i tot, empreses. El seu objectiu és clar: donar a conèixer l'FP Dual i com aquesta els ha ajudat a encaminar el seu futur laboral.

Segons les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), la desocupació entre els menors de 25 anys a Catalunya se situa en un 33,40%, dada que contrasta amb la taxa mitjana a la Unió Europea, que és del 15,7%. Això indica que existeix una bretxa evident entre la formació que ofereix el sistema educatiu i les necessitats reals de les empreses.

Per a intentar solucionar aquest greu problema, l’any 2012 es va aprovar el Reial decret 1529/2012 que posava en marxa a Espanya la nova modalitat educativa FP Dual. Aquest sistema, que involucra a alumnes, centres docents i empreses, ha demostrat des del seu naixement unes taxes d'èxit importants, aconseguint que els seus graduats estiguin molt millor preparats per a les necessitats reals del mercat. L'alumne, de fet, se sent part d'un equip, adquireix coneixements de diferents llocs i fins i tot té l'oportunitat de quedar-se després dels seus estudis en la mateixa empresa en la qual s'ha format.

En aquests últims anys, són moltes les companyies que han decidit sumar-se a la FP Dual, després de comprovar que aquesta modalitat d'estudis els permet tenir un contacte directe amb joves professionals, que estan més ben adaptats als llocs laborals que els que procedeixen d'altres itineraris formatius. Els estudis demostren, de fet, que els joves procedents de la FP Dual ajuden les empreses a incrementar la seva productivitat fins a un 11%.

L'objectiu és que un major nombre de joves opti per la FP Dual per a aconseguir que el nostre país vagi alineant-se amb les xifres que aquests estudis aconsegueixen en altres països del nostre entorn, com Alemanya, on el 31% dels estudiants d'FP ho fa en modalitat Dual; el Regne Unit, on l'índex és del 20%; i Noruega, on frega el 17%.


Segueix-nos!

Agenda