Notícies de la Cambra

Nova sessió d’Horitzó 2021 amb Damià Calvet

Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, ha pres part a una nova edició del cicle de jornades “Horitzó 2021. Infraestructures que transformaran el territori”, que impulsen les Cambres de Tarragona i Reus i que en aquesta ocasió s’ha celebrat a la capital del Baix Camp.

“Horitzó 2021” pretén ser un marc de reflexió i, alhora de reclamació, necessari i valent que no pretén altra cosa que treballar pel bé comú i  la defensa de les infraestructures imprescindibles pel desenvolupament econòmic, i també social, del territori.

Sense perjudici, òbviament, de que se segueixi impulsant la feina que des de ambdues Corporacions es pugui seguir fent en el foment d’aquelles infraestructures més properes i específiques de cada àmbit cameral.

En la seva intervenció Damià Calvet ha fet un repàs a les infraestructures pendents al territori: l’A-27 i el Corredor Mediterrani, ha destacat la importància de l’Aeroport de Reus “complementari al de Barcelona” i ha reconegut que en relació al projecte del CRT “s’està treballant amb Hard Rock amb la màxima discreció per tal de que sigui una realitat el més aviat possible”. Ha ressaltat, també, la importància del Port “com a element dinamitzador del territori”, per la qual cosa precisa de “bones connexions”.

Isaac Sanromà, president de la Cambra de Reus  ha dit que "Precisament perquè en el territori hi ha tants interessos que ens uneixen, és necessari treballar de manera conjunta en les infraestructures que poden ajudar a cohesionar-nos.

És el cas del TRANCAM, una històrica aspiració a la que no renunciem, conscients del que pot suposar a l’hora de vertebrar el Camp de Tarragona, afavorint les possibilitats de la que ja es coneix com la segona àrea metropolitana del país.

Precisament en l’àmbit ferroviari us trasllado, una vegada més, el nostre desig de treballar plegats per fer entendre al Govern Central la importància de l’Estació Intermodal de l’Aeroport. Connectar el servei aeroportuari amb el ferroviari, d’una manera àgil i moderna, servirà per revitalitzar definitivament una instal·lació cabdal al territori. No renunciem, i així us ho trasllado, a voler ser la quarta pista de l’Aeroport del Prat. Sabem els moviments que es produeixen al Nord del País, a Girona, en la mateixa direcció i voluntat. Però no volem resignar-nos perquè som els primers que creiem en les possibilitats del nostre Aeroport i del seu territori d’influència.

Per això, també, voldria posar en valor la bona feina de la Taula de Promoció de l’Aeroport on el vostre Departament hi ha jugat un paper protagonista, afavorint la coordinació de l’ens i, alhora, la voluntat d’aplegar totes les sensibilitats territorials perquè se’n sentin partícips.

Tornant a les qüestions ferroviàries, refermar el desig d’aconseguir fer realitat l’estació de Bellissens, tan necessària per vertebrar la ciutat de Reis.

I de la xarxa viària, un apunt sobre la C14, una carretera desdoblada de Reus a Alcover, però que en aquest punt és de calçada única, amb la perillositat que representa atenent el volum de vehicles pesats que hi circulen.

Parlant també de carreteres cal referir-nos més concretament a les autopistes. I amb el debat obert sobre el cost que els peatges representen pels automobilistes i transportistes i la seva afectació sobre la competitivitat de les empreses. És aquest un tema delicat com recurrent, on cal sensibilitat per entendre que el balanç de resultats res és accessori i que cal filar prim a l’hora d’ajudar a les empreses en un àmbit tan sensible com el de la logística.

Per acabar un últim apunt, vinculat en aquest cas al CRT de Vila-seca i Salou, el Hard Rock, sobre el que hi havia tantes expectatives, i sobre el que ara mateix planen tants interrogants. Aquest és un projecte que des del primer dia va comptar amb les simpaties de les Cambres fruit de les bones sensacions que s’havien generat. Especialment a l’hora de potenciar, encara més, l’oferta turística del territori. És lògica, per tant, la inquietud existent que tant de bo puguem resoldre, favorablement, en un termini no massa llunyà".

Per la seva banda, Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, ha assenyalat que “les Comarques que integrem el Camp de Tarragona necessitem creure’ns i actuar com el que som: la segona àrea metropolitana de Catalunya.

I aquesta exigència ens l’hem de fer nostra i alhora reclamar als nostres representants polítics, així com a les administracions, que siguin més eficients en atendre unes demandes irrenunciables si volem garantir el nostre futur.

No pot ser que l’execució d’infraestructures i planificacions vitals pel nostre desenvolupament s’allarguin en el temps de forma inexplicable, tot comprometent el creixement econòmic i la creació de llocs de treball. En definitiva, la creació de riquesa.

Uns dels casos més cridaners de tot això és el desdoblament del Corredor ferroviari  entre Vandellòs i l’estació del Camp de Tarragona que porta “només” 19 anys entre tràmits i obres per executar un projecte de 44 quilòmetres.

O com després de 13 anys de tenir una estació d’alta velocitat que no ens pertocava, perquè pertanyia a la línia Madrid-Saragossa-Barcelona, no hagin estat capaços de comunicar-la amb la resta del territori amb el vial de Sant Ramon, o una nova via que la connecti amb la carretera del Catllar i Torredembarra per obri-la al Penedès,  o dotar-la d’un aparcament públic low cost. En fi, un despropòsit rere l’altre.

O la nova aturada d’inversió del túnel de Lilla a l’A-27, després de més de 30 anys de remenar el tema”.

A la foto, i d’esquerra a dreta, Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona; Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat i Isaac Sanromà, president de la Cambra de Reus.


Segueix-nos!

Agenda