Fontsanta Empresarial, a Sant Joan Despí, ha acollit la celebració de l’assemblea de final d’any de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya, UPIC. L’acte, que ha reunit a associacions i Cambres de tot el territori català, entre elles la Cambra de Tarragona, ha marca les línies estratègiques per impulsar el desenvolupament i la modernització de les àrees industrials els propers quatre anys.
La jornada ha comptat amb la presència destacada de Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball, i de Belén García, alcaldessa de Sant Joan Despí. Ambdós han subratllat el paper estratègic de la UPIC com a motor d’innovació, ocupació i competitivitat, alineant-se amb els objectius del Pacte Nacional per la Indústria.
Durant l’acte, patrocinat per Audi, han intervingut Carles Guilera, president, i Sílvia Solanellas, directora estratègia de la UPIC, els quals han exposat les principals accions endegades durant el darrer semestre. S’ha destacat la gestió activa de més de 50 projectes impulsant associacions de polígons i APEU arreu de Catalunya, acompanyant ajuntaments i consells comarcals en la redacció de plans estratègics territorials i diagnosis de PAE, i donant suport a associacions i entitats públiques en la implementació de projectes d’humanització d’espais, mobilitat sostenible, gestió mancomunada de residus, comunitats energètiques, diagnosis d’infraestructures, turisme industrial o perspectiva de gènere.
Un dels moments clau de l’assemblea ha estat l’aprovació del Pla Estratègic 2024-2028, centrat en cinc eixos principals amb l’objectiu d’enfortir la sostenibilitat, la modernització i la resiliència dels PAE catalans davant els reptes globals:
Posicionament institucional de la UPIC.
Accions de lobby actiu.
Promoció de l’associacionisme.
Emergència climàtica i descarbonització.
Preservació del patrimoni i humanització dels espais industrials.
Amb un torn obert de paraules, les entitats membres de la #XarxaUPIC han exposat els principals reptes dels seus respectius territoris, des de Tortosa fins a Riudellots de la Selva passant per Valls, Manresa o Barcelona, i s’han debatut temes tan importants com els estudis preliminars de la llei de polígons o l’impacte de les balances fiscals en el manteniment de PAE.
En un gest de suport, des de la UPIC s’ha emès una declaració institucional de solidaritat amb la Federació de Parcs Empresarials de la Comunitat Valenciana, Fepeval, els nostres companys valencians dins de l’organització estatal Cedaes, afectats pels greus danys de la DANA de l’octubre passat. S’ha establert el compromís de fomentar la cooperació interterritorial València Catalunya per canalitzar el suport necessari entre l’Associació Empresarial de Catarroja, AECA, i la Xarxa UPIC, i instar a la Generalitat de Catalunya a prendre les mesures necessàries a curt, mig i llarg termini per garantir que els PAE catalans disposin del nivell de resiliència necessari davant fenòmens climàtics extrems.
La jornada ha conclòs amb les paraules del Conseller, que ha destacat el paper clau de la UPIC com a garant dels interessos dels PAE de Catalunya i el seu teixit empresarial i ha obert la porta a atendre les demandes de la Xarxa UPIC en matèria legislativa o modernització d’infraestructures, entre d’altres eixos estratègics, així com treballar col·laborativament per impulsar la reindustrialització del nostre país des d’una mirada global.