Notícies de la Cambra

Som FP Dual continua creixent amb més Cambres de Comerç

Les Cambres de Comerç de Màlaga, Múrcia, Granada i Ciudad Real s’han incorporat al projecte Som FP Dual, la xarxa d'ambaixadors formada per nois i noies que estudien o han estudiat FP Dual i que tenen com a objectiu difondre entre altres joves com ells els avantatges d’aquest model d’ensenyament que es desenvolupa preferentment dins de les empreses. Així, les noves cambres se sumen a les de Tarragona, Sevilla, Madrid i Navarra en l'impuls a l'ocupació dels joves mentre fomenten la productivitat del teixit empresarial.

Immaculada Riera, directora general de la Cámara de España, afirma que “aquesta adhesió és un nou salt qualitatiu per a la iniciativa ja que augmenta la capil·laritat i les possibilitats de fer extensiva l’FP Dual a tots els racons del país. Al cap i a la fi, la implantació d'aquesta modalitat a l'oferta dels ensenyaments d’FP depèn, com tota l'oferta educativa, de cada comunitat autònoma”.

I és que els joves es troben amb dos grans problemes a l'hora d'incorporar-se al mercat laboral: d'una banda, la bretxa entre la seva formació i les necessitats reals de les empreses; de l'altra, l'escassetat de vocació per a determinats llocs amb la desesperació consegüent de moltes companyies, que no troben mà d'obra qualificada.

Per resoldre aquests dos problemes, l’any 2012 es va posar en marxa el nou model d'ensenyament d’FP Dual, que permet als joves cursar gran part dels estudis en l'àmbit de l'empresa. I els números ho avalen, ja que la inserció laboral d'aquests nois i noies és d'un 70 per cent i fins i tot arriba al cent per cent en alguns programes.

Tot i això, des de la seva implantació només un quatre per cent dels estudiants escull aquest model, bé perquè ni tan sols el coneixen o perquè no s'ofereix als centres davant la manca d'empreses on realitzar els estudis. Conscients d'això, la Fundació Bertelsmann i LIDL Supermercats van decidir el 2018 crear una xarxa de joves estudiants d’FP Dual que es convertissin en ambaixadors del model i que, a través de les seves experiències personals, animessin a altres nois a realitzar aquests estudis. Al projecte s'hi va unir la Cámara de España que va incorporar el cofinançament del Fons Social Europeu.

La xarxa Som FP Dual compta ja amb 145 ambaixadors que el 2021 van realitzar 105 trobades a diferents llocs de Espanya. Amb això, 9.466 estudiants han pogut conèixer de primera mà la seva experiència.

El ple del Congrés dels Diputats va aprovar el mes de desembre passat la nova Llei de Formació Professional. Aquesta norma pretén potenciar i modernitzar els estudis d’FP perquè, entre altres coses, l'alumnat desenvolupi una part substancial del seu aprenentatge a les empreses del sector on aviat buscarà la seva primera feina i, per tant, aconseguir que tota l’FP s'assembli cada cop més al model que proposa l’FP Dual. Segons dades del MEFP, durant el curs 2015-16, els estudiants matriculats a FP Dual eren 12.392 a tot Espanya i només quatre anys després, el curs 2019-2020, s'havien triplicat, arribant als 32.919. L'objectiu és que aquesta xifra augmenti exponencialment els propers anys.

L'opinió dels creadors

Clara Bassols, directora de la Fundació Bertelsmann, explica que “des de la seva creació la xarxa no ha parat de créixer en membres, accions i voluntaris. Els seus membres tenen un paper clau no només en la difusió de l'FP Dual, sinó també en inspirar amb les seves històries personals milers de joves, a més de trencar amb els estigmes que s'han creat a la societat. Els voluntaris són molt actius i participen en xerrades, fires, xarxes socials i tota mena d'esdeveniments amb què estan aconseguint complir tots els seus objectius."

En paraules d'Arminda Abreu, directora general de Recursos Humans de Lidl Espanya, “ens unim a aquest projecte des del començament amb el ferm compromís de continuar promovent models educatius d'èxit com és l’FP Dual. Des del 2017, més de 370 alumnes han passat pels nostres diferents programes d’FP Dual i el 70 per cent dels mateixos, en finalitzar la seva formació amb èxit, s'ha incorporat a la plantilla de les nostres botigues, magatzems o oficines. Així mateix, alguns són avui també ambaixadors de la xarxa Som FP Dual, servint com a portaveus per seguir animant altres joves i empreses a unir-se a aquest model educatiu”.

A la foto, Bea Duran, project manager del projecte Som FP Dual de la Cambra de Tarragona.


Segueix-nos!

Agenda