Esdeveniments

10 de novembre. Al Bon dia posarem en valor l'IPHES

Robert Sala, director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, IPHES, vindrà a la Cambra el proper 10 de novembre a les 9 hores del matí per tal de prendre part a una nova edició del cicle de jornades Bon dia Tarragona que, en format híbrid, organitza la Corporació tarragonina.

Robert Sala ens parlarà de “L’IPHES, un centre de referència global amb els peus a Tarragona” i en el decurs de la seva intervenció posarà en valor un centre de recerca que, amb la seva reconeguda trajectòria i talent dels seus investigadors, s’ha guanyat un més que merescut prestigi internacional, alhora que la seva feina contribueix, decisivament, a impulsar la marca Tarragona.

L’IPHES és una aposta de la Generalitat, la URV i l’Ajuntament de Tarragona per crear un institut de recerca en un àmbit en què Catalunya és potent. Significa la institucionalització d’una potencialitat en recerca en Paleoecologia, Evolució Humana, biològica i social.

Després de disset anys de vida ha dissenyat i posat en marxa un projecte d’impacte al Camp de Tarragona, amb la recuperació de jaciments coneguts des de mitjans segle XX però que no havien donat encara tot el seu potencial, com la Boella i amb noves descobertes com el santuari de la Cova de la Font Major a l’Espluga de Francolí.

Aquest projecte d’impacte al territori més immediat s’articula i es fomenta amb una xarxa de municipis creada per a generar una sinergia entre els consells municipals i la recerca a l’IPHES, per anar més enllà d’una relació administrativa i crear projectes d’impacte d’interès mutu. Aquesta xarxa és de nivell català, amb punts tan destacats com el projecte Mamuthus, d’un centre d’interpretació a La Canonja per socialitzar la recerca a la Boella.

Socialitzar significa crear lligams amb el territori, amb la societat, com la xarxa de municipis, i més enllà d’això, tot generant projectes d’impacte i servei a les escoles, entrant en l’educació i millorant la formació en àmbits socialment inestables. I impactar en la societat a tots nivells.

Socialitzar també és llegir el present més punyent amb l’aprenentatge i experiència de la recerca en el passat més llunyà i assenyalar vies de millora de la situació social de la humanitat actual. La perspectiva de milers, i milions d’anys d’evolució permet unes lectures més acurades dels reptes presents de l’economia i societat humanes.

L’IPHES té un compromís amb la recerca, amb el territori amb la col·laboració en la creació de punts d’atracció turística i cultural, amb la societat municipal i regional a través dels programes educatius i de socialització i, evidentment, amb un dels actius del territori, la URV, mitjançant el disseny de graus, màster i doctorat que inclou una de les principals escoles europees de formació d’especialistes en Evolució Humana, el Màster Erasmus Mundus en Quaternari i Prehistòria, consorci de quatre universitats europees i un dels primers màsters implantats a Espanya.

L’IPHES està ben implantat a Tarragona però la majoria dels seus projectes són estatals i internacionals. Amb els peus a Tarragona i la mirada en la recerca de significació mundial, a Atapuerca i Orce, a Europa, a l’Est d’Àfrica, al Magrib, al Càucas, al Pacífic i a Amèrica.

Qui és Robert Sala

Robert Sala és el director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) des de 2015.

És professor de Prehistòria a la Universitat Rovira i Virgili, llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, doctorat en Història per la Universitat Rovira i Virgili.

Sala ha estat responsable del Doctorat en Quaternari i Prehistòria. Guardó Erasmus Mundus de la EACEA i Menció cap a l’Excel·lència del Ministeri d’Universitats des de 2004 fins a 2018

L’IPHES va rebre l’Avaluació A d’I-CERCA el 2019. El 2020 va ser reconegut com a Unitat d’Excel·lència Maria de Maeztu (CEX2019-000945-M).

Com a membre de l’Equipo de Investigación de Atapuerca ha rebut els premis següents:

Premio Príncipe de Asturias de Investigación Científica y Técnica, 1997

Premio de Ciencias Sociales y Humanidades de la Junta de Castilla y León, 1997

Robert Sala és investigador principal del projecte de recerca a la regió d’Ain Beni Mathar-Guefait (Marroc Oriental) i als jaciments de N’Gaous-Kef Sefiane (Batna, Algèria) on dirigeix excavacions arqueològiques dins de projectes de cooperació en recerca internacional amb la Université Mohammed Premier d’Oujda (Marroc Oriental) i la Université d’Alger 2-Bouzareah i el Centre National de Recherches Préhistoriques, Anthropologiques et Historiques d’Alger.

Investigador Principal i responsable de l’arqueologia del Projecte de Recerca a Orce del 2009 al 2015.

La seva recerca s’ha dirigit cap a l’evolució del comportament i les formes de vida dels primers pobladors d’Europa i de la Mediterrània occidental, amb referència especial als sistemes tècnics i a l’ocupació de nous territoris. Dins d’aquesta àmplia temàtica està interessat en concret en quatre àmbits: la tècnica de producció dels instruments, l’anàlisi microscòpica del desgast per ús dels instruments lítics, a l’origen del comportament complex i a l’organització del territori i l’adaptació humana a les grans modificacions del clima i dels ecosistemes, en especial al nord d’Àfrica i a Orce.

Ha publicat 150 articles en publicacions internacionals i nacionals.  Autor de 3 llibres de divulgació. Autor de 7 capítols de llibre-manual de prehistòria i editor d’un llibre sobre l’arqueologia del Plistocè a la Península Ibèrica.

Els Bon dia són una iniciativa de la Cambra de Tarragona amb el suport de Repsol, CaixaBank i el Port de Tarragona. I la col·laboració de Bic Graphic i Yzaguirre.


Segueix-nos!

Agenda