Esdeveniments

L’Ambaixador d’Espanya a Senegal, al “Bon dia”

Alberto Virella Gomes, ambaixador d’Espanya a Senegal, vindrà a la Cambra de Tarragona el proper 29 de maig a les 8,45 hores del matí per tal de prendre part a una nova edició del cicle de jornades “Bon dia Tarragona”, que organitza la Corporació tarragonina amb el suport de Repsol i CaixaBank. I la col·laboració de Bic Graphic.

Virella parlarà de "Senegal: Oportunitats per les empreses espanyoles" i explicarà que Senegal és un país políticament estable, amb un creixement del PIB d'entre el sis i set per cent des del 2014 i una estratègia de desenvolupament orientada a convertir-se en una economia emergent abans de 2035.

La seva classe mitjana va augmentant i amb això el seu consum; a més, el Senegal és una via de penetració als països veïns. L'Estat, a més d'atreure inversors a través de zones econòmiques especials, està invertint en infraestructures viàries, energia i xarxa elèctrica, aigua i sanejament, desenvolupament agrícola, habitatge i formació professional.

S'han obert oportunitats d'exportació de béns i serveis, de participació en concursos internacionals per a la construcció d'obres públiques i també per a la inversió en sectors com l'agricultura, l'agroindústria o el manufacturer. Les empreses espanyoles compten a Dakar amb una de les ambaixades més grans i dotades d'instruments d'Espanya a l'Àfrica subsahariana.

Nascut a Nazaré (Portugal), Alberto Virella és Llicenciat en Dret per la Universidad Complutense de Madrid. Va ingressar a la carrera diplomàtica l'any 1990. Ha estat destinat, com a secretari d'Ambaixada, en les ambaixades d'Espanya a Guinea Equatorial (1990-1992), el Marroc (1992-1995), Paraguai (1995-1998).

A partir de l'any 1997 es va dedicar, en gran mesura, a la cooperació amb els països en desenvolupament: Secretari d’Ambaixada encarregat d'assumptes de cooperació a l'Ambaixada d'Espanya a Asunción, Paraguai (1997-1998).

Conseller Tècnic a l'Oficina de Planificació i Avaluació de la Secretaria d'Estat per a la Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica, del Ministeri d'Afers Exteriors (1998-1999).

Encarregat de la secció de planificació, va participar en l'elaboració del Primer Pla Director de la Cooperació Espanyola 2001-2004. També es va ocupar de la divulgació de la doctrina en cooperació internacional del Comitè d'Ajuda al Desenvolupament de l'OCDE, especialment, la relativa a la igualtat de gènere.

Subdirector general de Cooperació amb els Països d'Amèrica del Sud, a la Direcció General de Cooperació amb Iberoamèrica, de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional - AECI (2000-2003). Director del Programa Indígena de l'AECI (2000-2003). Va dirigir el procés participatiu d'elaboració de l'Estratègia de la Cooperació Espanyola amb els Pobles Indígenes.

Conseller Cultural i de Cooperació a l'Ambaixada d'Espanya a Cuba (2003-2006). Conseller en la Missió d'Espanya davant les Nacions Unides a Nova York, encarregat dels assumptes econòmics, socials i de desenvolupament (2006-2007).

Després de concloure la seva missió davant les Nacions Unides, va ser destinat a l'Ambaixada d'Espanya a Vietnam (2009), en la qual va ocupar la segona prefectura, entre les funcions es trobava el seguiment de la cooperació espanyola i internacional al Vietnam.

El 5 de març de 2012 es va incorporar a l'Agència Espanyola de Cooperació per al Desenvolupament com a Director de Cooperació amb Àfrica, Àsia i Europa Oriental, càrrec que exercí fins a l’11 de setembre de 2015. Durant aquesta etapa va crear el Programa Masar, d'acompanyament a la governança democràtica dels països del Nord d'Àfrica i del Pròxim Orient, i el Programa APIA, de suport a les polítiques socials públiques a l'Àfrica subsahariana.

 El 14 de setembre de 2015 va prendre possessió com a Ambaixador d'Espanya al Senegal.

Condecoracions: Comendador de l'Ordre del Mèrit Civil (24-6-2003); Oficial de l'Ordre d'Isabel la Catòlica (24-6-2000); Oficial de l'Ordre del Mèrit Civil (6-12-1996); Creu al Mèrit Policial amb distintiu Blanc (2017.09.14). Comendador de l'Ordre de Maig, de la República Argentina.

Publicacions: "La cultura dels altres: la nostra cultura", Paraguai (1998), recull d'articles de premsa de la seva autoria i de conferències pronunciades sobre els pobles indígenes.

La Cambra de Tarragona és un referent a nivell nacional pel que fa a l’experiència i coneixement que té dels mercats africans, sobretot dels subsaharians. Una influència que explica que cada cop més empreses de tota Espanya participin a les missions que s’organitzen des de Tarragona i busquin l’assessorament que els hi podem donar per establir relacions comercials o tancar negocis en aquells mercats.


Segueix-nos!

Agenda