Notícies de la Cambra

La Cambra proposa activar la targeta de bus T-10/120

La Cambra de Tarragona proposa activar la targeta de bus T-10/120 com una alternativa al ferrocarril per millorar la mobilitat amb Barcelona. Per això demanarà el compromís dels partits polítics, que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya, per aconseguir que s’implanti aquesta solució.

La saturació de la línia ferroviària Tarragona-Barcelona està provocant inconvenients a la mobilitat amb unes conseqüències socioeconòmiques notables, ja que aquesta millora permetria afavorir les relacions empresarials, posicionar el turisme de la Costa Daurada o donar millor servei al col·lectiu universitari, però especialment afavorir la mobilitat obligada per treball tan elevada existent.

Després de la pràctica gratuïtat del servei ferroviari, mercès a les ajudes governamentals, la supressió dels peatges i els col·lapses continus a l’AP-7, o les restriccions dels vehicles més contaminants a la ciutat de Barcelona, els serveis ferroviaris no donen més de sí, ni en solcs d’entrada ni amb material rodant. Les obres del tercer fil significaran una disfunció encara més gran, combinant el servei ferroviari amb l’ús de l’autobús en els trams en obres.

En conseqüència, si no es poden posar més trens l’autobús encara té recorregut de creixement en el sistema de mobilitat, donant resposta a les necessitats cada vegada més importants, que el servei de Regionals ja no poden atendre, i així ho està fent en altres llocs com Mataró, Sabadell o Vilanova, transportant milions de viatgers cada any.

Aquesta mateixa solució es va adoptar a Tortosa per millorar i complementar el servei ferroviari de passatgers amb Barcelona amb una targeta multiviatge amb el 50 per cent de reducció a 4,25 euros trajecte.

Considerem que l’aprofitament dels serveis d’autobús, tal com s’ha fet a aquestes altres poblacions, és una solució exportable al Camp de Tarragona, i en aquests moments sembla que l’única realment possible, però cal dir que la mateixa sense la targeta T-10/120 que equipara el preu de l’autobús al més econòmic de Renfe seria una solució  que no reeixiria.

És evident que per donar una resposta equivalent, l’autobús ha de tenir preus de viatge  per l’usuari equiparables als de Renfe. I així mateix els tenen des de moltes poblacions de Catalunya per anar a Barcelona. Les poblacions de la Regió Metropolitana de Barcelona ho tenen ja per estar integrades en l’ATM de Barcelona a l’igual que els serveis de Renfe, i les de fora de la Regió de Barcelona ho tenen mitjançant la T-10/120.

Per tant, per assolir-ho en el cas del Camp de Tarragona cal i és imprescindible, la implantació de la T-10/120 amb preus com els de Renfe. Més quan la majoria de serveis de Catalunya ja en gaudeixen, i només els del Camp de Tarragona són els únics en tota Catalunya que per anar a Barcelona encara no en disposen. Poblacions, per exemple, com Girona, Lleida, Figueres o Tortosa, i moltes altres, ja es beneficien per anar a Barcelona, però des del Camp de Tarragona encara no.

A més dels preus, com hem destacat, també és molt important el temps de viatge per fer- lo comparable amb el del ferrocarril, que avui es possible entrant tant per la Diagonal com per la Ronda Litoral. A més de la confortabilitat que suposen les línies d’autobús amb més número de parades dins els recorreguts urbans.

Així, doncs, des de la Cambra de Tarragona sol·licitarem als partits que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya per la propera legislatura 2024-2028 el seu compromís ferm per equiparar el Camp de Tarragona a la resta de Catalunya amb la posada en funcionament del títol de transport públic T-10/120, que permet fer deu viatges en 120 dies, a preus competitius com els oferts a través de l’operador de transport ferroviari. I implementar de forma progressiva serveis multimodals, que comuniquin la demarcació de Tarragona amb la ciutat de Barcelona per suplir les mancances de mobilitat que pateixen els usuaris del corredor ferroviari de serveis regionals entre Tarragona-Barcelona.

Avui per avui, entenem que és la solució a un problema que si no s’aborda com més aviat millor, tal com esmentem, continuarà alimentant una situació de gravíssims perjudicis a la mobilitat. A més d’un major malestar en els propis usuaris i la resta de la població, que en aquests moments ja s’han començat a manifestar en els mitjans de comunicació, però que al sentir-se discriminada respecte als serveis ja existents d’altres zones i tenir un servei de transport molt insuficient, pot prendre dimensions que no són desitjables.


Segueix-nos!

Agenda