Notícies de la Cambra

"L'absentisme laboral provoca pèrdues anuals de 8.000 milions d'euros"

 

Ferran Pellisé, director de l’Àrea de Prestacions i Assessoria Jurídica de Prestacions d’Activa Mútua, ha pres part a una nova edició del cicle de jornades “Bon dia Tarragona”, que organitza la Cambra.

Pellisé ha parlat de la “Gestió de l’absentisme laboral: propostes pràctiques”.

Si algú es pensava que amb això de la crisi l’absentisme laboral havia passat a la història anava errat. L’absentisme ocasiona pèrdues anuals de 8.000 milions d’euros a la Seguretat Social, el dos per cent del PIB i al dia més d’un milió de persones s’absenten del seu lloc de treball al conjunt de l’Estat.

Aquestes són algunes de les dades que ha donat Ferran Pellisé per fer evident una problemàtica que incideix directament en la productivitat dels treballadors i el futur del teixit productiu.

Pellisé, que ha citat diferents estudis referència en aquest camp, ha dit que s’estima que només un 20 per cent del treballadors rendeixen a la feina al cent per cent de les seves possibilitats i capacitats.

A l’hora de resseguir on es perden aquestes hores de feina, Ferran Pellisé ha parlat de l’absentisme que ocasiona l’ús de les noves tecnologies en horari laboral i amb finalitats que res tenen a veure amb la feina i ha recordat que el 70 per cent del tràfic a pàgines de contingut per a adults se registra entre les 9 i les 17 hores. Sortir a fumar, l’ús del telèfon per assumptes privats, allargar els esmorzars són altres actituds que contribueixen a l’absentisme... tant és així que alguns estudis xifren una pèrdua mitjana de 22,3 hores al mes per treballador.

Les solucions, segons Pellisé, han de començar ja en el moment de la contracció d’un treballador. En la selecció d’un perfil per un determinat lloc de treball s’ha de procurar que aquest encaixi en la feina, “hem de cercar la idoneïtat del candidat si no volem caure en el risc de provocar en els nostres equips el tedi, la desmotivació i finalment l’absentisme”. Ha recomanat també establir un protocol d’actuació i un pla estratègic en la gestió de l’absentisme, impulsar campanyes de conscienciació entre els treballadors, realitzar campanyes de salut en el treball... sense oblidar que “la clau per evitar l’absentisme és la motivació del personal i el compromís d’aquest amb els objectius de l’empresa”.

Ferran Pellisé és llicenciat en Dret, pèrit judicial en prevenció de riscos laborals, màster en Alta Direcció d’Empreses per IAD i MBA en Gestió d’Empreses per la URV.

Ha desenvolupat la seva trajectòria professional, a més d’Activa Mútua, a Mapfre Mutualidad i a Reddis Unión Mutual.

A la foto, i d’esquerra a dreta, José Antonio Álvarez, director financer d’Activa Mútua; Ferran Pellisé; Albert Abelló, president de la Cambra de Tarragona i Miquel Àngel Puig, director general d’Activa Mútua.

 


Segueix-nos!

Agenda