Notícies de la Cambra

"No podem veure la llum al final del túnel quan encara no hem trobat ni el túnel"

 

Edward Hugh ha fet a la Cambra de Tarragona honor a la seva fama. Afable, directe i sense pèls a la llengua, el que està considerat un dels economistes més influents del moment ha traçat, davant un auditori que no se n’ha perdut detall, quina és la seva valoració “personal” de l’històric moment que està vivint Catalunya com a país i economia i, per extensió, no ha defugit parlar del procés sobiranista català.

Hugh ha tocat, doncs, força tecles en la seva intervenció i en el temps de torn de preguntes ha deixat anar tot un seguit de reflexions més.

Tot i assegurar no “tenir confiança en la classe política espanyola per sortir de la crisi” i de que l’atur estarà al 27 per cent l’any vinent o que difícilment baixarà del 20 per cent abans del 2020, l’economista britànic també ha assegurat que “en sortirem. No hem de patir tant”. Ara bé, ha afegit que la situació no canviarà “fins que nosaltres no vulguem que canviï i quan cadascú es pregunti què puc fer jo per canviar-la”.

El qui va predir el col·lapse de la zona euro, ha afirmat que “l’euro és com un matrimoni, que potser no s’hauria d’haver realitzat, però que avui té fills”. I ha puntualitzat que “sense unió política no hi haurà euro”, alhora que ha insistit en que “necessitem una tresoreria en comú”.

En relació a la creixent influència d’Alemanya a Europa ha mostrat certa inquietud en assegurar que “estan preparant grans canvis per després de les seves eleccions”.

Pel que fa a la realitat de Catalunya, país on ell resideix des de fa més de 20 anys, ha dit que “els catalans no es podien ni imaginar que serien tant importants” en clara al·lusió a com s’està seguint des d’Europa el procés sobiranista. I és que segons Hugh, “Catalunya no és un país tant petit com els catalans es pensen” i dins l’escena internacional el que aquí succeeixi tindrà força repercussió a d’altres indrets com poden ser Escòcia o Flandes, també amb aspiracions sobiranistes. I no només això, sinó que pot tenir una incidència directa en l’euro. “Imaginem una Catalunya amb moneda pròpia. Podria ser atractiu a nivell de preus per atraure turisme i col·locar el parc immobiliari, però això faria que Grècia i Portugal no poguessin aguantar dins l’euro”.

Hugh és expert en les teories del creixement econòmic i en la crisi sobirana del deute Europea i ha parlat de “Un euro sense Catalunya?”.

Resident des de fa més de vint anys a Catalunya, des de l'incici de la crisi s'ha convertit en un referent a la premsa anglosaxona de la realitat econòmica d'Espanya i últimament sobre el procés sobiranista català.

Llicenciat en Economia per la London School of Economics, ha col·laborat amb altres macro economistes ben coneguts com Paul Krugman, premi Nobel d'Economia, o Nouriel Roubini, president de RGE Monitor i gurú de la crisi financera. Hugh no té vincles polítics de cap tipus, i es considera independent. És col·laborador freqüent de La Vanguardia i conseller independent al Consell d’Administració de Catalunya Caixa.

 


Segueix-nos!

Agenda