Carles Capdevila no ha decebut. Fent honor al seu caràcter incisiu, directe i, sovint, barrejat amb fina ironia, el director del diari Ara i creador de l’APM de TV3 s’ha guanyat a l’auditori present a una nova edició del cicle de jornades “Bon dia Tarragona” que organitza la Cambra.
Capdevila ha parlat de periodisme i d’empresa, però sobretot ha donat les que, al seu entendre, són les claus per moure’ns per aquest món en el moment que ens està tocant viure. Abans de res s’ha declarat optimista, (“és obligatori ser-ho. Ens hem d’animar”) i a partir d’aquí s’ha dedicat a repartir dosis de realisme a dojo. “Aquell que només es dedica a enyorar el passat pringarà. I el qui li planti cara al dia a dia probablement se’n sortirà”. I és que per aquest comunicador estem vivint un moment històric, un interregne que només passa cada molts cents anys. “I això vol dir que són temps complexos i difícils”.
Els temps passats, “no tornaran”. “Qui no estigui disposat a canviar i a adaptar-se al canvi no se’n sortirà”. Per això ha reclamat acció davant desencís, enyorança o queixa. “El món es mou per un deu per cent de persones que fan coses. Un altra deu per cent es dedica a criticar-ho tot i, la resta, està a l’expectativa”. En aquest punt ha recordat la seva experiència personal, la d’un noi de poble criat en el si d’una família activa, “que feia coses”.
Justament això. Ha reclamat una societat que faci coses, que sigui activa. En aquest punt, i fent un símil amb les etapes de la vida, ha reflexionat en el sentit de que fins ara hem estat com a criatures. “Ens ho creiem tot”. “Ara estem en la fase de l’adolescència, ho qüestionem tot. I espero que aviat arribem a la societat adulta”. A aquest canvi de comportament hi ha tingut un paper destacat, “i més que en tindrà”, Internet, les xarxes socials i l’evolució dels canals de comunicació. “Fins ara tots plegats havien tractat als consumidors com si fossin canalla. Amb Internet això s’ha acabat. Ara la societat ja no és obedient”.
Aquest qüestionament de tot plegat i la facilitat per fer sentir la veu que té l’individu és, segons Capdevila, una realitat potentíssima que està canviant hàbits i comportaments. “S’han acabat les impunitats. Tots estem més exposats que mai. De ben segur que naixeran d’altres impunitats. Però prefereixo que tots estem vigilats per una societat que ho qüestiona tot”.
Pel que fa als mitjans de comunicació ha dit que “necessitem periodistes” però adaptats a la nova realitat. Al seu parer el món és cada cop més digital. “No és una moda. Com tampoc ho són les xarxes socials. No tornarem al model anterior. Per sota dels 30 anys ningú vol paper”. Ja està tot dit.
Els “Bon dia Tarragona” són una iniciativa de la Cambra de Tarragona amb el suport de Repsol i Abertis. I la col·laboració de la Diputació de Tarragona i Nespresso.